Řešení politické situace v ČR v květnu 2012

14.05.2012 08:44

1. Jsme v jiné situaci než v roce 1989.
Občané mají u nás v ČR 21 let zkušeností života ve svobodě, v demokracii, a začínají být opět nespokojení. V současné době diskutujeme, hledáme nová řešení uspořádání  společnosti. Nebude to tak jednoduché, jako tomu bylo v roce 1989. Bořit systém je tak jednoduché. V roce 1989 jsme měli 40 let provozovaný společenský systém, kterému jsme od roku 1961 říkali socialistický. Měl své odpůrce, kterým chyběla svoboda pohybu a názoru. Dnes máme svobodu, ale společenský systém není ten kapitalismus, který jsme si přáli a obdivovali. Uvědomujeme si, že nemáme ani demokracii. Přišlo zklamání, protože jsme si mysleli, že se budeme mít jako na Západě.  Někdo si dokonce myslel, že nebude muset pro to nic udělat a blahobyt přijde sám.  Říkali nám, že kapitalismus a demokracie je to nejlepší na světě, co zatím vzniklo.  Předností socialismu, jak jsme ho poznali, byl náš průmysl, naše zemědělství na slušné evropské úrovni.  Po 21 letech to vidíme jinak. Máme se čím chlubit? Provedli jsme demontáž socialistického zřízení ve východním bloku, rozdělili jsme Československo, dělali jsme chybu za chybou. A investoři ze Západu nám v tom rádi pomáhali. Vždyť to bylo pro ně velice výnosné. Ztratili jsme potravinovou soběstačnost, zrušili jsme cukrovary, rozpadla se pracně vybudovaná zemědělská družstva. Začali jsme na polích soukromě hospodařit, zprivatizovali jsme přírodní zdroje, uhlí, vodu, energie. Rozpadl se nám průmysl, textilní odvětví, sklářství a strojírenství. Začali jsme dokonce privatizovat pivovary, nemocnice, školy, banky.  Nechali jsme rozkrást státní podniky a do státního rozpočtu přestaly podniky odevzdávat zisky. Dnes máme obrovský dluh a nemáme co přerozdělovat a plánovat. Tak jsme to podle našich politiků, zejména podle stávajícího prezidenta ČR dělali správně, protože rychlost privatizace měla přednost před právem. Dnes vidíme výsledky.

2. Stávající stav  -  roztříštěnost názorů
Nejsem politolog, teoretik ve společenských vědách ani historik.  Nechci ani vstupovat do těchto oborů. Jako občan ČR mám dojem, že bych neměl mlčet, že se musím vyjádřit. Celých 60 let svého života jsem se nezajímal aktivně o politiku. Prošel jsem podnikem všemi funkcemi od dílny, provozu až po ředitele závodu a potom přišla sametová revoluce. Ztratil jsem práci a nikoho nezajímalo, že jsem se postupně vypracoval do pozice ředitele závodu a získal nějaké zkušenosti. Nemohl jsem najít práci. V roce 1990 bylo přeci občanským hrdinstvím nezaměstnat bývalého člena KSČ, ředitele závodu. Musel jsem začít podnikat.  Bez restitucí, bez privatizací jsem krok za krokem budoval firmu a dnes mají někteří spoluobčané pocit, že jsem bohatý člověk.  Všechno, co jsem vydělával, nechával jsem ve firmě a investoval jsem do nových provozů. Z nedůstojného podnikání a nedůstojných pracovních podmínek jsem se svými zaměstnanci vybudoval slušnou firmu a pro zaměstnance slušné pracovní podmínky.  Nové zkušenosti s podnikáním mi umožnily porovnávat teorii a propagaci hlásanou ze sdělovacích prostředků s realitou, zajímat se více o podmínky pro podnikání a o politiku našich poslanců a vládních úředníků. Jsem zvyklý řešit problém od začátku poctivě a krok za krokem.  V roce 2010 jsem neuspěl ve volbách za malou politickou stranu Občané.cz. Občané si zvolili vedle  stávajících nejsilnějších politických stran dobře propagované a mohutně sponzory podporované, nové politické strany VV a TOP09.  Bylo to tak lákavé a přesvědčivé.
Trvalo to jen 2 roky a 90% občanů ČR je nespokojených s prací a výsledky naší pravicové vlády.  To říká statistika, ale nikoliv předseda vlády. Ten má za to, že má právo vládnout a uskutečňovat tzv. reformy a hlavně škrty. Nejsem ekonom, jsem strojař. Nebudu proto dělat ekonomický rozbor těch nesmyslů, které nám vláda předkládá. Škrtat, zatěžovat daněmi občany, to znamená menší domácí spotřebu a tedy menší růst HDP.  Proč neřešíme, jak získat příjmy z výroby, jak zvýšit zaměstnanost, export v tradiční výrobě s vyšší přidanou hodnotou. Jako řada jiných občanů jsem přemýšlel o tom, co by se dalo s naší situací udělat.  Někteří občané vstupují do politických hnutí, občanských iniciativ, zakládají nové a nové politické strany. Odbory se pokusily na konci roku 2011 stávkovat a nic. Výsledky žádné. Pokusil jsem se po krátké diskusi na internetu o vypracování stručné a jasné vize. Nečekal jsem ani takový úspěch.  Naše vize byla rychle vnímána jako Holešovská výzva. Bez dlouhých úvodů a proslovů jsem nastínil, co bychom jako občané měli chtít: zastavit rozkrádání a zadlužování naší země.
Abychom mohli zastavit stávající chyby naší vlády, která nenaslouchá odborným, ani občanským iniciativám, byl v naší vizi pochopitelně požadavek, donutit vládu podat demisi. Jako zásadní princip, který se nám zatím nepodařilo pochopit a naplnit, bylo sjednocení občanských, odborářských organizací s podporou občanů.
Abychom získali legitimitu mluvit jménem občanů, svolali jsme celostátní konferenci na 28. 1. 2012 do Hloubětína.  Postupně se přidávali další a další občané a iniciativy. Z nich se nejvíce začali prosazovat radikálnější a dříve neúspěšní bojovníci za pravdu a lásku.  Občanské iniciativy, o které jsme stáli a odbory se k nám nepřidaly. Holešovská výzva se z důvodu diletantismu některých aktivistů rozpadla asi na 4 samostatně bojující skupiny, doslova na pouliční bojovníky za práva lidu.  Odboráři se inspirovali zřejmě Holešovskou výzvou a po demonstraci Holešovské výzvy 15. 3. 2012 na náměstích větších měst se přidali 21.4.2012 s organizováním daleko početnější demonstrace, co do formy, ale slabší, co do obsahu.
Začali se objevovat názory, že zrušíme politické strany.  Nejaktivnější pouliční občanské iniciativy si nenechají žádnou, tedy ani rozumnou diskusí vysvětlit, že Holešovská výzva odmítala anarchii.  Nejenom, že Holešovskou výzvu rozbili, ale někteří aktivisté pokračují ve vyvolávání svého programu, který stojí na zrušení politických stran.  V těchto dnech se ozývá Agrární komora, která nesouhlasí se zrušením Zelené nafty.  Demonstraci ohlásili na 30. 5. 2012 také důchodci, chvílemi se ozývali studenti, lékaři, učitelé.  Další demonstrace pozůstatků Holešovské výzvy jsou ohlašovány na 21. 5., na 24. 5. a do ulic jsou povoláváni muži narození od roku 1950 do roku 1985.  Po internetu se šíří velké množství komentářů a úvah o naší situaci a o jejím řešení.

3. Stávající přístupy k řešení neúnosné ekonomické a politické situace.
Současné občanské iniciativy, odborářská hnutí a profesní komory jsou nejednotné. Ve sdělovacích prostředcích nejsou podávány seriózní informace o aktivitách jednotlivých skupin občanů.  Když, tak spíše s posměchem a se snahou diskreditovat každou snahu o vyslovení legitimního názoru občanů a zaměstnanců. K organizování jakékoliv akce, na které by občané mohli vyjádřit své stanovisko mimo termín řádných voleb, musíte mít peníze a dostatečný organizační tým.  Sdělovací prostředky a politici nás přesvědčují o tom, že jsme uplatnili své demokratické právo ve volbách a nyní bychom měli nechat zvolené politické strany vládnout. Už se nehovoří o tom, že politici jsou našimi zaměstnanci a byli zvoleni proto, že něco občanům slíbili. Je legitimní a ústavní právo občanů v takovém případě, že vláda neplní svůj volební program, když vláda dokonce poškozuje široké vrstvy občanů svými škrty a občanům neříká pravdu, aby občané vyjádřili nesouhlas s vládou, která vzešla z posledních voleb. Poslanecká sněmovna není schopna přijmout zákon o referendu. Poslancům ani vládě se nechce přijmout zákon o zrušení imunity a zavedení trestněprávní odpovědnosti poslanců a politiků, nechce se jim ani přijmout zákon o přiznání majetku.  Ve společnosti existuje spor mezi většinou občanů na jedné straně a poslanci s vládou na druhé straně. Občané připravují další a další projevy nespokojenosti, které vláda nevnímá a zlehčuje.  Nedostatkem na straně občanů je roztříštěnost jednotlivých protestních aktivit, neochota nalezení shody a projevení nesouhlasu s politikou vlády všemi občanskými, odborovými a profesními organizacemi. Na straně vlády je arogance moci a nepochopení současného stavu ve společnosti. Čím déle bude současná vláda u moci, tím více se zdiskreditují politické strany současné vládní koalice. To bude jediný výsledek tohoto sporu.

4. Navrhované řešení.

1. Sjednotit odborářské organizace, asociace, komory všech profesí, agrární, lékařskou, notářskou, exekutorskou, policejní, právnickou, podnikatelskou, hospodářskou komoru, spolky, důchodce, studenty  s občanskými iniciativami, což se částečně již stalo a přizvat občany ke společnému postupu.
2. Projednat navrhované řešení na společném jednání zástupců všech organizací a hnutí, shodnout se na základních principech změn ve společnosti a termínu, který bude zvolen jako generální termín změny.  Doporučuji přidat se k termínu demonstrace důchodců 30.5.2012, doporučuji ustavit Koordinační výbor pro prosazení požadavků občanů na odstoupení vlády a prezidenta ČR.
3. Základní principy změny ve společnosti, požadované většinou občanů, na kterých bychom se mohli shodnout:
1. Projevujeme společnou vůli občanů, žádáme nové volby, vyslovujeme nedůvěru této vládě a vyzýváme ji, aby odstoupila a umožnila demokratické změny ve společnosti. Vyslovujeme nedůvěru prezidentovi republiky, který se na současném stavu ve společnosti sám aktivně podílel celých 21 let.
2. Nesouhlasíme se zadlužováním státu, s jeho rozkrádáním, s vytvořením nespravedlivého systému parazitování bohatých na chudších, ve kterém bohatí bez zásluh dále bohatnou a chudí, přestože pracují, stále více chudnou. Prosazujeme pravidlo, že bohatý občan znamená bohatý stát. Toto pravidlo vlády posledních let zcela porušovaly.
3. Nechceme anarchii, nechceme korupci, nechceme klamavé reklamní kampaně, nechceme slabou a rozhádanou Policii ČR,  nejednotné státní zastupitelství, nechceme porušování práva, vysokou byrokracii a nezasloužené vysoké finanční odměny státních úředníků, kteří nemají odpovědnost ani neprokazují mimořádné výsledky své práce. Požadujeme vyšetření privatizačních podvodů, potrestání  viníků a zestátnění ukradených státních podniků.
4. Chceme postupné změny zákonů, které zvýší spravedlnost a odstraní ty principy nespravedlnosti, které zde postupně uplatňovaly všechny vlády za posledních 20 let. Požadujeme audit zákonů a úředních míst, které bychom měli snížit na úroveň roku 1989.  Požadujeme zákon o přiznání majetku pro vysoce postavené politiky a úředníky. Požadujeme zákon o trestní odpovědnosti a zrušení imunity u politiků. Chceme zákon o financování politických stran,  omezení výdajů na politickou prezentaci a volební kampaně, zásadně omezit, případně zrušit příspěvky státu politickým stranám. Chceme diskusi o počtu poslanců a senátorů, případně o zrušení senátu.
5. Chceme levný stát, jednoduché zákony a jejich důsledné uplatňování.
6. Požadujeme úsporná opatření tam, kde se vyhazují zbytečné finanční prostředky, požadujeme uplatnění práva na nepoctivé podnikání, vymáhání daní od velkých neplatících společností, postihování podvodů, klamavé reklamy, vytváření rovných podmínek všem a možnost kontroly výkonu státní správy ze strany občanů, uzákonění obecného referenda a diskusi o úpravě občanské ústavy.
7. Požadujeme kontrolu ze strany občanů nad veřejnoprávními sdělovacími prostředky, zajištění šíření pravdivých informací bez ovlivňování veřejného mínění nepravdivými a zkreslenými informace. Požadujeme rovný přístup politickým stranám do sdělovacích prostředků.

5. Závěr.
Jednejme s hlavními aktéry mimoparlamentní a parlamentní opozice, s profesními asociacemi, s odboráři, s občanskými iniciativami, s důchodci, studenty, ve dvoustranných jednáních, která proběhnou v průběhu 10 dní a sejděme se ke společnému přijetí deklarace do 26. 5. 2012, která podpoří demonstraci důchodců dne 30. 5. 2012.

Tento návrh si nečiní právo na komplexní rozbor příčin nespokojenosti se stávající společenskou situací v naší zemi, ani na uvedení vyčerpávajícího řešení ve všech detailech. Tento dokument upozorňuje na současnou morální, právní, etickou, ekonomickou nejednotnost ve společnosti, na rozpor mezi oficiálním názorem politiků a reálným stavem ve společnosti a vyzývá ke sjednocení všechny rozhodující občanské, politické organizace na společném prosazení změn v ČR. 

České Budějovice, 12.5.2012,
předkládá Ing. Václav Princ