NÁVRH

28.05.2012 17:57
 

NÁVRH  řešení současné politické situace.
Tento materiál není politologickým rozborem a neklade si za cíl být jediným a neomylným. Návrh předkládám odborářům, občanským iniciativám, občanům k diskusi, doplnění, k rozhodnutí.


1.  Úvod – proč podávám návrh.
Naše sdělovací prostředky podléhají peněžní oligarchii. Je pravda, že jsme jako společnost o 22 let pokročili, ale pokud se jedná o pravdivost informací a jejich objektivitu, tak jsme se dostali asi úplně jinam, než jsme chtěli. Množství demonstrací po celém světě a také v ČR naznačuje, že demokracie je pouze pro vyvolené, kteří se drží u moci díky svým penězům, volby nevolby. Na internetu probíhají diskuze o naší společenské situaci, odborníci i autoři z lidu píší o svých zkušenostech se současnou politickou situací, předkládají úvahy, návrhy změn, popisují naší politickou situaci, kterou hodnotí z 90% velmi negativně.

ČSSR v roce 1989 byla bez dluhů, s majetkem státních podniků v hodnotě bilionů korun, s příjmy do státní kasy ze zisku státních podniků. Je rozkradeno. Deficit státního rozpočtu je už běžným rozpočtovým rituálem.
Stát se zadlužuje, úředníci jsou zkorumpovaní, nenažraní, mafie ovládá státní správu, sdělovací prostředky. Hlavní viníci seděli a sedí v demokraticky zvolené vládě a na Hradě v Praze. 

Politická i ekonomická situace v ČR je již velmi vážná.  Reformy zasahují do peněženek občanů stále víc a víc, aby se mohlo krást na nejvyšších místech.  Škrty doléhají na občany, ale vláda si neškrtla vůbec nic. Naopak, vesele si rozdává statisícové odměny.
Jediná možnost, jak řešit současnou politickou situaci:
celonárodní odpor proti stávající vládě.
Dnešní situace občanů je už kritická. Zdaleka jsme se nedočkali očekávání z roku 1989. Na rozdíl od minulosti kritizovat můžeme, ale to je také asi tak všechno. Každý nadává, píše články, ale nekonáme, nebo když, tak nejednotně. Z protestů občanů a odborářů si vláda nic nedělá. Arogantní vláda nechápe, že už škodí lidem. Vláda také zřejmě netuší, že bohatý stát dělají bohatí občané. Pokud vláda zbídačí lid proto, aby měla stále co krást, tak bude katastrofa. Od prosince 2011 se silně angažuji proti této vládě a kritizuji nejednotnost našich odborářů a občanských iniciativ. Odboráři jsou jediní, kteří mají strukturu sekretariátů a nějaké peníze na organizování demonstrací. Proto mohli snadněji a úspěšněji napodobit amatérský pokus občanů, Holešovskou výzvu a ustavit platformu STOP vládě. Jenže je to stále málo a nemá to, řečeno ve sportovní terminologii, tah na "branku". Učitelé, až budou chtít demonstrovat nebo stávkovat a když se shodnou, udělají demonstraci v pondělí bez ohledu na platformu STOP vládě. Lékaři mají také důvody ke stávce a zdravotní sestry také. Když se rozhodnou, tak lékaři budou demonstrovat v úterý, a zdravotní sestry za týden a možná ani neví, že existuje platforma STOP vládě. Zemědělci demonstrují ve středu bez ohledu na to, kdy demonstrují odboráři, železničáři zastaví vlaky na hodinu ve čtvrtek a předáci odborů vyzvou lidi do ulic v pátek. Osamocené iniciativy vyjdou na náměstí v sobotu. V této zemi zatím není síla, která by sjednotila celonárodní odpor a dala jasně najevo vládě i poslancům, že udělali mnoho chyb a měli by odejít. Kdyby v sousedním Německu tolikrát demonstrovali lidé na náměstí jako u nás od 15. 3. 2012, tak by vláda už dávno položila svůj mandát. Jediná šance je STOP vládě.
     Je s podivem, že vláda reforem a škrtů nezačala u sebe. Proč neškrtá příjmy úředníkům, kteří nemají výsledky. Proč se dávají zlaté padáky, když úřad, firma téměř krachuje, viz Komerční banka, pan Salzmann. Podobné případy se dějí již 15 let dodnes. Proč má čerstvá sekretářka na úřadu vlády, ve věku sotva 25 let, bez zkušeností, odměny 200.000 Kč a proč se vyplácí úředníkům, kamarádům další a další mimořádné odměny v řádu statisíců korun? Proč máme více úředníků než v roce 1989? Proč máme více policistů v kancelářích místo na ulicích. Proč nevyšetřuje Policie ČR tunelování a rozkrádání státních podniků? Proč nevracíme státu ukradený majetek, který by mohl přinášet do státní kasy zisky. Kritizovali jsme před 22 lety těžbu v lesích a vývoz dřeva do Rakouska. Zisk však zůstával ve státní kase. Dnes plundrujeme lesy a zisk se ztrácí v rukách zkorumpovaných státních úředníků. Nemáme potravinovou soběstačnost. Kdyby zavřeli supermarkety, tak nemáme co jíst. Kdyby Francouzi zavřeli na našem území vodárny, které byli dříve státní a přestali dodávat do našich domácností naší vodu, tak umřeme žízní. Zisky z naší vody už nejsou státu. Zisky z těžby uhlí už nejsou státu. Kdyby vláda chtěla skutečně bojovat proti nedostatkům peněz a proti dluhům, tak oživí Slušovické státní zemědělské družstvo a jemu podobné podniky, založí státní banky, také se vrátí k výrobě Znojemských okurek, Olomouckých sýrů, Jihočeského másla, párků, masových konzerv a vrátí zpátky do státních cukrovarů výrobu cukru a nebude prodávat Budvar. Vždyť stát může konkurovat soukromým firmám. Přitom dá lidem práci a ušetří na dávkách v nezaměstnanosti. Všechny zisky půjdou do státní kasy a vláda nebude muset zvyšovat daně. Platí přeci, že všechny vlastnické vztahy jsou si rovny, tedy státní a soukromé? Tak proč upřednostňujeme jen soukromé vlastnictví a potom nemáme peníze na opravy památek, silnic, na důchody, na zdravotnictví.
 

2. Návrh.
Návrh vychází ze situace, že se nedá s touto vládou vyjednávat. Současný stav je již neúnosný. Zadlužování a rozkrádání státu je nutné zastavit a to ihned.  Jsme totiž v situaci, kdy se má sestavovat rozpočet na příští rok a to opět bez koncepce rozvoje hospodářství, školství, kultury, zemědělství, energetiky, zdravotnictví a dalších oborů lidské činnosti.
Je nutné se domluvit a v jeden den vyjít do ulic, zablokovat vládu a sněmovnu na celý den, když to nepomůže, tak na celý týden, dokud nedojde vláda k rozumu a nepodá demisi. Lidé probuďte se.
Jak?
2.1. Návrh by měl být projednán v co nejširším okruhu odborových organizací, občanských iniciativ a profesních asociací, co nejdříve.  Doporučuji, aby ČMKOS rozeslalo pozvánky k projednání návrhu v řádu do několika dnů.
2.2. Na svolaném jednání by měl být projednán a doplněn návrh o zkušenosti organizátorů odborářských akcí a občanských iniciativ. Výstupem z takového jednání by měl být schválený scénář celonárodního odporu proti této vládě na platformě STOP vládě!
2.3. Termín celonárodního odporu by měl být stanoven podle nejbližšího zasedání vlády, případně parlamentu po dosažení shody.
2.4. Celonárodní odpor za demisi vlády by měl být organizován stylem blokády příjezdů k vládě a ke sněmovně. Zahájení blokády by mělo být podle pracovní doby na těchto úřadech, zřejmě od 8.00 hod. Skončení v e večerních hodinách.  Smyslem občanské blokády přístupu k oběma úřadům je, aby ministři, poslanci byli konfrontování davem, museli procházet tímto davem, museli odpovídat na otázky občanů přímo.  Na přístupových místech k vládě a k parlamentu by zaujali místa jednotlivé občanské iniciativy a odborářské asociace, zdravotní sestry v bílých pláštích, dělníci v montérkách, dopraváci, lesníci, hasiči v uniformách. Provoz na silnicích v okolí budovy vlády a parlamentu by nebyl pro množství občanů možný a při průchodu úředníků vlády a poslanců by se jich lidé ptali na řešení zadlužení státu, na jejich názor na kauzy rozkrádání a korupce, jak chtějí sestavovat státní rozpočet bez koncepce rozvoje hospodářství, kdy chtějí přijmout zákon o referendu, o přiznání majetku, o financování politických stran, kdy začne Policie ČR vyšetřovat privatizační podvody, korupční kauzy, podezření a ztráty miliard korun ze státního rozpočtu při stavbě dálnic a dalších státních zakázek ve zdravotnictví, v dopravě, ve školství, v zemědělství.
2.5. Předem by měli být o akci blokády informované sdělovací prostředky.  Ostatní už bude probíhat podle známých scénářů.  Sdělovací prostředky reagují zatím jen na aféry, kauzy a podobně budou informovat i o blokádě parlamentu a úřadu vlády.  Celou akci musí provázet oprávněný požadavek na odstoupení vlády a nové volby a to z důvodu ohrožení stability státu, rozpočtu, rozkrádání a zadlužování ČR. Blokádu může doprovázet hudba, vystoupení, projevy.
2.6. Podle vývoje situace by se měla blokáda opakovat i druhý den. Tedy blokáda by měla být například ve čtvrtek a v pátek. Podle situace ještě v pondělí až do doby, než vláda vezme na vědomí požadavky platformy STOP vládě a podá demisi, parlament vyhlásí nové volby na nejbližší termín.  Výhodou je, že se nemusí zúčastnit 80.000 lidí, ale stačí denně 10.000 lidí.  Bylo by vhodné, kdyby zemědělci přivezli před úřad vlády stoh slámy a připojili se k blokádě. Měli by se připojit školy a přijít studenti. Doprava by mohla vyhlásit hodinovou stávku.  Ve sdělovacích prostředcích by nastala masáž a informace by proudily ze všech stran.
2.7. Na každý den by měl být stanoven koordinátor a mluvčí blokády. Nad blokádou by měl dohlížet zvolený výbor s předpokladem hlavního koordinátora z řad odborářů.  Po podání demise vlády by měla být akce vyhodnocena a vydáno oficiální komuniké k občanům a poslancům o dalším postupu.


3. Dosažení demise vlády není cíl – cílem je změna politické situace, politické kultury, návrat ke skutečné demokracii
a k vládě lidu.

Odbory mají kvalifikovaný analytický útvar, některé občanské iniciativy nají ve svém středu odborníky.  Všichni, kteří mají k tomu co říci, by měli začít připravovat koncepci rozvoje hospodářství a zemědělství, školství, zdravotnictví. Měly by proto být ustaveny týmy, komise, které budou řešit jednotlivé obory včetně jejich financování. Celá koncepce by potom měla být předložena ve sněmovně k projednání, jako koncepce rozvoje ČR.  Požadavek by měl obsahovat také změny některých zákonů nebo návrhy přijetí nových. Občané by měli volit takové politické strany, které se přihlásí k občanům a podpoří požadavky na přijetí zákona o referendu, o přiznání majetku, o financování poltických stran.  Nad návrhy zákonů musí nejdříve probíhat diskuse a to napříč celým politickým spektrem. Nelze přijmout model demokracie, který v současné době prosazuje ODS, že větší počet hlasů ve sněmovně s rozdílem 1 hlasu převálcuje nesouhlas opozice, která má u občanů většinovou podporu. Občané by měli mít možnost se postupně vyjádřit pomocí referenda i k zahraniční politice, například k účasti na akcích NATO, k možnosti vystoupení z NATO, k problematice plánování ze strany EU, k systému socialistického přerozdělování finančních prostředků z jednotlivých rozvojových programů EU, který je podhoubím pro korupci státních úředníků.
Vyzývám odboráře ke spolupráci s občany, kteří nejsou v odborech.
 

Doporučuji dopracovat sjednocení názorů na základě těchto principů:
1. Zastavit rozkrádání a zadlužování státu, vymývání mozků občanům státu, ignoranci a aroganci ze strany vlády, poslanců.

2. Nepřipustit anarchii a demagogii zleva ani zprava, primitivní výkřiky nespokojených občanů ani prohlašování bývalých prominentů o lůze v ulicích.  V zásadě je nutné odmítnout primitivní antikomunismus a zkreslování historie.

3. Docílit voleb a zlepšení politické kultury vyjednávání s občany, respektování vůle lidu a kontrolu nad rozhodováním politiků, jejich okamžité odvolatelnosti a trestní odpovědnosti.


Václav Princ, vaclav@princ.cz  , mobil 603 286 710
České Budějovice, 28. 5. 2012